Bridesmaids

Land: USA

Regi: Paul Feig

Skådespelare: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Jessica St Clair, Jill Clayburgh, Jon Hamm

År: 2011

Genre: Komedi

Sett: Blu-ray 4/12 2011

Längd: 125 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Annies liv är en enda röra. Men när hon får reda på att hennes bästa vän är förlovad måste hon bara tacka ja till rollen som Lillians brudtärna. Trots att hon är både pank och singel bluffar sig Annie genom både dyra och bisarra ritualer. Med bara en chans att få det rätt, kommer Annie att visa Lillian och hennes tärnor exakt hur långt någon är beredd att gå för någon man älskar.

Trivia

Jill Clayburghs sista film. Hon dog 5 november 2010, 66 år gammal.

Mitt omdöme

Många öser beröm över filmen som de tycker är ’behagligt otjejig’ som ’tjejfilm’. Så det var med viss nyfikenhet jag drog igång den. Skulle man äntligen få se en ’bröllopsfilm’ som inte följde den klassiska och urtråkiga mallen? Och ja visst, var det så. Uppfriskande att se tjejer som inte uppförde sig som de mähä de oftast gestaltas som i dylika genrefilmer, men samtidigt tycker jag det kändes som ett krystat försök att göra den mer grabbig. Jag vet, inte heller så förtjust i dessa etiketter, men jag orkar inte klura ut bättre formuleringar.

Kristen Wiig är bra i huvudrollen, likaså övrig ensemblem. Kruxet är att många scener blir alltför utdragna och andra borde klippts bort helt. Jag menar, filmen är hela två timmar lång! Vissa karaktärer, som Megan (spelad av Melissa McCarthy) blev alltför överdrivna och fick för mycket utrymme.

Nej, jag blev inte så värst imponerad för när vi närmade oss slutet så visade det sig att de inte riktigt kunde hålla fingrarna ifrån standardmallen. Och så levde de lyckliga i alla sina dar….

4 reaktion på “Bridesmaids

 1. Slutet reagerade jag också på… blev faktiskt besviken på det. Om man bortser från slutet, så gillade jag att man verkligen vågade ta ett nytt grepp på ’Bridezilla’-manierna och vågade visa upp andra sidor av annars så endimensionellt porträtterade kvinnor i denna genre.

  Det är ett intressant perspektiv och bra start du tar upp för diskussion – med kvinnor som mähän och att eventuellt göra kvinnorna mer ”grabbiga”. Är det egentligen där problemet ligger? Eller är vi så vansinnigt låsta i våra genusperspektiv att vissa beteenden per automatik är könsrelaterade. Att supa, att tjäna pengar, att vara ständigt kåt (män); att shoppa, att gråta, att gifta sig (kvinnor) – för ett enbart ta ett fåtal ur en myriad av exempel. Allt annat blir fel… vänd på samma karaktärsdrag – vilken typ av man respektive kvinna får du då? :-O

 2. Intressant indeed. Tror att vi är låsta i våra genusperspektiv precis som du skriver. Viker man av från det så är man en udda figur på en nivå och i värsta fall en slampa (ur kvinnoperspektiv – för det hör ju även ihop med det här att om en kvinna ligger med en massa karlar så är hon en hora, men gör en karl det får han en klapp på axeln för att han är så manligt duktig :rolleyes:) Ett annat exempel är ju om mannen i förhållandet tar hand om disken eller städar etc så får han beröm, medans ingen reagerar när kvinnan gör det för det är ju ”naturligt”. Bah!
  Sedan måste jag tillägga att i många fall så är ju inte kvinnan offret so to speak, utan även hon anammar beteendet som fortfarande är praxis in på 2000-talet…

  Omvänt: Och hur tror du reaktionen skulle bli om det gjordes en ”manlig” film men med s.k ”kvinnliga” beteenden? Jomenvisst skulle den genast förpassas i facket: homosexuell film. Eller hur? (Och du vet att jag inte menar något illa där utan du fattar säkert vad jag är ute efter) Ett annat exempel är ju den där filmen med Mel Gibson när de skojar till det istället när han ska försöka förstå hur kvinnor tänker och är.

  Oj, nu hasplade jag ur mig en massa saker bara så där. Lite smått rörigt tror jag. :) Vi kan väl se till att ses nästa år så kan vi snacka lite mer!

 3. Kan inte annat än höja fanan för dig! You go… eh… girl?! :-D Superbra inlägg!

  Ja du, skärpning från oss båda – vi måste se till att ses.

 4. Hehe. Tackar! :D

  Absolut! Skandal detta tycker jag! Nya friska (höhö) tag nästa år!! Basta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>