Avatar 3D

avatar3d

Betyg: 5/5

Sett: Bio 30/1

Ok, igår var jag äntligen och såg 3D-versionen. Tidigare har jag ju sett den vanliga versionen.

Plats: Salong 1, Rigoletto, Stockholm. Fullpackad salong naturligtvis (man måste vara ute i god tid = flera dagar innan, om man vill ha bra platser). Trevligt när en i personalen ställde sig där framme och hälsade en välkommen och berättade lite om vad som kommer att ske. Tyvärr hade de problem med ventilationen, vilket var uppenbart då det var väldigt varmt där inne, men en kille sprang omkring bakom kulisserna och satte igång fläktarna manuellt lite då och då.

Då var det dags. På med glajjorna för att redan vid reklam och trailers få ta del av 3D:n. Trailern för Burtons Alice i underlandet hade en helt fantastisk avslutning med en katt som svävade mitt framför näsan på en. Så läckert! Just ja, även en cool scen med armar (siluetter) som sträcktes upp i luften i ena hörnet och jag trodde först det var någon i publiken som skojade! Den andra trailern för Percy Jackson blev det någon miss med för den var ej i 3D. Snopet.

Filmen då? Ja, är man ute efter en massa 3D-effekter (saker som far ut från skärmen i tid och otid) lär man bli besviken. Effektsökeri som Cartman brukar säga. Inte det Cameron är ute efter. Tycker det var bra att han lät fokus vara kvar på filmen och dess handling och i stället bjöd på lite godbitar med saker som såg ut att komma ut från duken/sväva fritt i salongen. Övrigt så skänkte 3D:n mer djup till filmen, t ex med personer som ej var i fokus som såg ut att sitta där i verkligheten. Jag vänjde mig ganska snart vid 3D:n och kunde koncentrera mig på filmen.

Något som gjorde mig fundersam var att det kändes som att färgprakten på Pandora gått förlorad till viss del. Tyckte det var mer färgsprakande i 2D-versionen. Nåja, jag är glad att jag äntligen fått se en 3D film på bio och upplevelsen var riktigt häftig. Inga problem med illamående eller huvudvärk.
Nu vill jag se en animerad film i 3D för jag tror att sådana filmer kommer att ge en ännu häftigare resa i 3D:n magiska värld!

201001312960

3D-glajjorna som vi fick. Måste säga att det var ganska kul att se sig omkring i salongen och se alla som stirrade rakt fram med, som det såg ut som, solglasögon på. Spejsat värre :D

6 reaktion på “Avatar 3D

 1. Grattis! Kul att du nu äntligen har fått ta del av en film i riktig 3D.

  Inga pappersbrillor här inte á la ”My Bloody Valentine 3D”. ;)

  Själv har jag inte kommit till skott med en riktig spelfilm i 3D-film än, mest för att jag inte bor i närheten av en sådan biograf. Men det ska bli ändring på det då det ryktas om att en salong på biografen här i stan ska kunna visa 3D-filmer redan till sommaren/hösten. Sedan hoppas jag att jag hinner med att se en 3D-film uppe i Sthlm innan dess.

  Det där med att färgerna blir märkbart sämre har jag hört många berätta om, så det kanske är något man får ta med i beräkning när man ser fler 3D-filmer framöver. Sedan kan man ju tänkas sig att 3D-tekniken är lite av ett ”work in progress”, att den alltså kommer att utvecklas mer och mer framöver, så när vi ser en 3D-film framöver, så är den ännu bättre än med dagens teknik. Lite som att dom första dvd-spelarna var stora och klumpiga, medans allt numera är slimmat.

  Jag tycker det verkar lovande i vilket fall som helst och extra glad blir jag av att Avatar inte hade så mycket ”In your face” effekter, utan att Cameron satsade på vid vilka tillfällen som han ville göra något ”extra allt” och sedan mer lät 3D-effekten vara en del av filmen och snarare förhöjde upplevelsen, snarare än ett effektsökeri. För det blir bara påfrestande i längden tror jag.

  Jag har ju sett Coraline i 3D tidigare och jag tror att det är den typen av filmer som kommer att tjäna mest på att visas i 3D. Där man redan från början gör hela filmen datoriserat. För lite tror jag att man förlorar när man filmar i vanliga miljöer. Men tiden får utvisa hur det blir.

 2. Glömde ju säga att hoppas du får en 3D-biograf i närheten inom en snar framtid!

 3. Det hoppas jag också. Vore ju lustigt om sveriges femte största stad inte ska ha en salong där man kan se filmer i 3D. Med lite tur så sprider sig detta så att även mindre städer får en ärlig chans att se filmer med denna teknik, utan att behöva åka 20 mil för att se en film.

 4. 3D tekniken får nog utvecklas lite till innan den blir riktigt prisvärd.

 5. 3D är här för att stanna och tekniken utvecklas hela tiden. James Camerons Avatar är den som leder vägen och har fått andra att nappa på det. Pluset för honom är att han spelar in direkt i 3D vilket naturligtvis blir bättre resultat än de som envisas med att fuska och konvertera en 2D till 3D.
  Läste att han har andra patent för 3D så jag tror vi kommer att se mer av Cameron i framtiden :)

  Viktigt är precis som du, Marcus säger, är att inte göra en 3D film där effekterna ej kommer naturligt utan mer avsiktligt trycks upp i ansiktet på en. Uack. Som i My Bloody Valentine… Hrmf.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>