Star Trek Into Darkness

  • Land: USA
  • Regi: J.J. Abrams
  • Skådespelare: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, Benedict Cumberbatch
  • År: 2013
  • Genre: Sci-fi
  • Sett: Blu-ray 3/11 2013
  • Längd: 132 min.

IMDb

Synopsis

Stjärnflottan, och allt den står för, förintas, och världen befinner sig i kris. I denna krigshärjade värld, leder kapten Kirk jakten efter den livsfarlige man som i sig själv är ett massförstörelsevapen, en jakt som även är en personlig vendetta.

Trivia

USS Bradbury, som nämns i filmen, är en hyllning till science-fiction författaren Ray Bradbury som dog 2012.

Mitt omdöme

Efter rebooten som kom 2009, och som föga övertygade mig, var jag aningen skeptisk till nummer två ska erkännas. Tog sin lilla tid men nu har jag i alla fall sett den. Och hör och häpna: den var bättre än förra filmen! Så snart vi klarat av de fåniga scenerna med Kirk & Co där skämten haglar till höger och vänster och vi introduceras på allvar till den stora skurken så börjar det så smått ta fart på allvar. Mycket tack vare Benedict Cumberbatch som gör en bra prestation och för att vi äntligen befinner oss i rymden och möter ett stort hot som måste bekämpas. Härlig action och en efterlängtad liiiten dos Star Trek när domedagen är nära. Jag gillar det. Tyvärr så varar det inte till eftertexterna, men man kan ju inte få allt.

Snygga effekter och maffigt ljus i högtalaranläggningen bjöds det också på. Nu hoppas jag att nästa film handlar om vad det ska handla om: Enterprise som utforskar den okända rymden, actionscenerna tonas ner och berättelsen blir mer intelligent. Eller är det att hoppas på för mycket?

PS 1. J.J. Abrams är lite för ivrig och låter Star Wars att ta över i några scener. För er som missat det så ska han ta över Star Wars sagan…

PS 2. Den stora massan lockas med – återigen – en actionrulle och som med förra filmen kan jag tycka att Star Trek gott kunde strykas ur titeln för där är den inte än.

 

The Sky Crawlers

Originaltitel: Sukai Kurora

Land: Japan

Regi: Mamoru Oshii

Röstskådespelare: Rinko Kikuchi, Ryo Kase, Shôsuke Tanihara

År: 2008

Genre: Anime

Sett: Blu-ray 2/11 2013

Längd: 119 min.

IMDb

Synopsis

I en alternativ värld arrangeras flygstrider som underhållning där så kallade Kildren, genetiskt framställa människor som belönats med evig ungdom, sitter i planen. Yuichi anländer till en avlägsen flygbas och bemöts av en igenkännande blick från sin kvinnliga kommendör. En episk film om krig, kärlek och minnen.

Trivia

Mamoru Oshii regisserade även Ghost in the Shell (1995).

Mitt omdöme

Lågmält berättad film som blandar animering med CGI med mindre lyckat resultat. Jag förstår tanken att göra något kreativt, men i mina ögon passar det inte ihop utan det blir för starka kontraster. T ex mellan flygplanen och piloterna. Men visst finns det några flygscener där det fungerar alldeles utmärkt. Själva berättelsen framförs i ett långsamt tempo och det i kombination med låång film som gott kunde kortats ner några snäpp är till filmens nackdel. Jag tycker även det var rörigt berättat och smått obegripligt vissa gånger. Visst lämnas utrymme för eftertanke, men hur sjutton gick det till? Var det virtual reality eller på ”riktigt” de krigade? Det störde mig ska erkännas.

 

Oblivion

Land: USA

Regi: Joseph Kosinski

Skådespelare: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo

År: 2013

Genre: Sci-fi

Sett: Blu-ray 19/10 2013

Längd: 125 min.

IMDb

Synopsis

Jack Harper är en av de sista robot-reparatörerna som är stationerad på Jorden.

Jacks uppdrag, som är en del av en massiv operation för att utvinna viktiga resurser efter årtionden av krig mot ett skrämmande hot kallade ”Scavs”, är nästan fullbordat.

En dag raseras Jacks tillvaro plötsligt när han räddar en vacker främling från ett nedskjutet rymdskepp. Hennes ankomst utlöser en kedja av händelser som tvingar honom att ifrågasätta allt han vet och som lägger mänsklighetens öde i hans händer.

Trivia

Tidigare namn på filmen var Horizons.

Joseph Kosinski och Claudio Miranda gillade inte den extrema användningen av blue screens i Tron Legacy utan ville använda sig mer av glas, speglar och glänsande ytor för glastornet. Himlen projicerades på en jätteskärm bestående av 21 monitorer.

Mitt omdöme

Visuellt en fantastisk film som bjöd på många sköna stunder. Själva berättelsen får godkänt, men framfördes på ett ganska blekt sätt. Jag tycker inte heller att skådespelarna stack ut på något sätt, men det beror nog främst på deras karaktärer. Godkänd film som dock snart riskerar hamna i oblivion. Höhö.

 

Dunderland

Land: Norge

Regi: Nils J. Nesse och Finn-Erik Rognan

Skådespelare: Miriam Prestøy Lie, Reidar Sørensen, Sven Henriksen

År: 2012

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 1/9 2013

Längd: 76 min.

IMDb

Synopsis

Året är 1695. Den unga flickan Johanne Nilsdatter blir anklagad för häxeri och kastas bakbunden ner i det bottenlösa tjärnet Djupkista i norska Dunderlandsdalen. Hon försvinner i djupet och hittas aldrig. Under åren som följer drabbas dalen av en rad oförklarliga tragedier och lokalbefolkningen är övertygade att en förbannelse vilar över stället. Trehundra år efter den sista häxprocessen anländer ett teatersällskap till ett nedlagt scoutläger i dalen för att sätta upp en pjäs om de norska häxprocesserna. Men en morgon är stjärnan i ensemblen spårlöst borta, och snart börjar en efter en av skådespelarna att försvinna.

Mitt omdöme

Norrmännen har tidigare gett sig tillkänna med filmen Trolljägaren som var en härligt positiv upplevelse så denna film ville jag självklart se. Tyvärr uppfyllde den inte mina förväntningar för manuset spretade åt alla håll och kanter. Snodde friskt från t ex ”The Shining”. Rörigt intryck, tråkigt foto där man inte ens lyckades utnyttja de tacksamma miljöerna från de norska fjällen. Gäsp.

 

Mama

Land: Spanien/Kanada

Regi: Andrés Muschietti

Skådespelare: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau

År: 2013

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 1/9 2013

Längd: 100 min.

IMDb

Synopsis

För fem år sedan försvann systrarna Victoria och Lilly spårlöst från sin trygga förort. Sedan dess har deras farbror Lucas och hans flickvän Annabel tröstlöst sökt efter dem. Efter att paret hittat flickorna vid liv i en gammal stuga förbyts glädjen över upptäckten i en undran om flickorna verkligen är de enda gästerna som de har välkomnat in i sitt hem.

Trivia

Mama spelas av Javier Botet som har Marfans syndrom vilket ger honom en slank kroppsbyggnad, långa fingrar och överrörlighet i lederna. Enda CGI:n som användes var för håret.

Mitt omdöme

Guillermo del Toros roll är exekutiv producent, men nog kan jag tycka att hans hantverk kikar fram i filmen. Kanske att regissören tillika manusförfattaren är hans lärjunge? Nåja, resultatet blev en godkänd berättelse om barn och spökerier där barnskådespelarna, särskilt den yngre, imponerade stort. Men som film sådan inget nydanande direkt, vi har sett det förut i olika tappningar.

 

Creature from the Black Lagoon

Svensk titel: Skräcken i Svarta lagunen

Land: USA

Regi: Jack Arnold

Skådespelare: Richard Carlson, Julie Adams, Richard Denning

År: 1954

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 22/8 2013

Längd: 79 min.

IMDb

Synopsis

En underlig förhistorisk varelse lurar i djupt inne i Amazonas djungel. En grupp vetenskapsmän försöker hitta den för att ta med den till civilisationen för att studera den.

Trivia

Ingmar Bergman såg filmen varje år på sin födelsedag.

Producerades för 3D.

Mitt omdöme

Ganska enkel berättelse utan större nerv, men desto mer intressant ur tekniskt perspektiv där framförallt undervattensscenerna imponerade. Jag menar: det handlar ändå om en film från 50-talet.

Starkt minne av den från min barndom då den visades på TV för den krävde ju 3D-glasögon! Hur spännande var inte det att få ta på sig dessa pappers-glasögon och ta del av en film på ett nytt sätt?