Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Land: USA

Regi: Guy Ritchie

Skådespelare: Robert Downey Jr., Jude Law, Jared Harris, Noomi Rapace, Rachel McAdams

År: 2011

Genre: Action

Sett: Blu-ray 2/3 2013

Längd: 128 min.

IMDb

Synopsis

När den Österrikiska kronprinsen hittas död konstaterar Sherlock Holmes snabbt att det rör sig om mord och att detta är en del i en långt större konspiration som leds av kriminella geniet Professor Moriarty. Med hjälp av Sim, en spåkvinna som sitter på kunskap som kan vara nyckeln till mysteriet, tar Holmes och Watson upp jakten på Moriarty.

Trivia

Meddelandet som Holmes lämnar till Watson, ”Come at once if convenient. If inconvenient come all the same”, är ett citat från Arthur Conan Doyles bok ”The Adventure of the Creeping Man”.

Mitt omdöme

Guy Richie tyckte det var så roligt med specialeffekter och lek med kameran att han totalt glömde bort själva berättelsen som hamnade i skymundan. Slowmotion och explosioner om vartannat med häftig musik som skulle ge ett coolt resultat. Och visst hade det blivit bra OM någon bara hejdat honom så det blivit med måtta.

Jude Law var stabil som Watson och Stephen Frye glänste i sin nakenhet, men Robert Downey Jr borde seriöst fundera på andra roller för nu har han upprepat sin karaktär i det oändliga som Holmes/Iron Man.

 

The Presence

Land: USA

Regi: Tom Provost

Skådespelare: Mira Sorvino, Shane West, Justin Kirk, Tony Curran

År: 2010

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 2/3 2013

Längd: 86 min.

IMDb

Synopsis

En kvinna åker till ett hus i skogen för att koppla bort omvärlden. Men idyllen bryts när hon upptäcker att någon eller något redan finns på platsen. En vålnad med oklara intentioner börjar spela hennes psyke ett spratt och när hennes pojkvän dyker upp från ingenstans eskalerar situationen till vansinnets gräns. En mörk och oförutsägbar historia som liksom sin föregångare trappar upp stämningen inför en nervkittlande final.

Trivia

Regidebut för Tom Provost som även skrev manuset.

Mitt omdöme

Mediokert hantverk av Provost som inte lyckades få till det på något område. Amatörmässigt manus med dåligt uppbyggd berättelse och karaktärer, med ett foto och klippningar som fick mig att vrida på mig olustigt i soffan. ”Berättad i sann Hitchcok-anda” står att läsa någonstans – tillåt mig skratta och stackars Hitchcock vänder sig nog i graven.

 

Vi måste prata om Kevin

Originaltitel: We Need to Talk About Kevin

Land: Storbritannien/USA

Regi: Lynne Ramsay

Skådespelare: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller

År: 2011

Genre: Drama

Sett: DVD 2/3 2013

Längd: 106 min.

IMDb

Synopsis

Eva lägger ambitioner och karriärtankar på hyllan när Kevin föds. Förhållandet mellan son och mor är svårt redan från första början. När Kevin är femton år begår han en fruktansvärd handling. Eva kämpar med sina egna känslor av sorg och ansvar. Har hon någonsin älskat sin son? Och i vilken utsträckning kan hon själv beskyllas för det som Kevin gjort?

Trivia

Baserad på romanen med samma namn skriven av Lionel Shriver.

Det tog närmare fyra år att göra filmen där själva inspelningen endast tog 30 dagar.

Mitt omdöme

Berättelsen fokuserar runt Eva och det lyckas de bra med, mycket tack vare Tilda Swintons utmärkta skådespel, men även för att de övriga deltagarna inte tillåts ta så mycket plats. Visst kunde manuset bearbetas lite till och vissa scener setts över, men på det stora hela så var det en bra och tankeväckande film.

Efter alla hemska och tragiska händelser som skett i verkligheten där förövaren varit en ung person har det väckt frågan hos många hur det egentligen kunde hända. Vad var det som gick fel? Hur kan en människa växa upp och göra något så förkastligt? Uppväxten, omgivningen eller medfött? Den här filmen väcker de frågorna, men vi får inga svar. Kanske för att det inte finns några?