Outland

Svensk titel: Operation Outland

Land: Storbritannien

Regi: Peter Hyams

Skådespelare: Sean Connery, Peter Boyle, Frances Sternhagen, James B. Sikking, Clarke Peters, John Ratzenberger

År: 1981

Genre: Sci-fi

Sett: Blu-ray 27/10 2012

Längd: 109 min.

IMDb

Synopsis

På Jupiters innersta måne, Io, ligger den högteknologiska mardrömsliknande gruvkolonin Con-Am 27.  Den erfarne polismästaren bestämmer sig för att undersöka några mystiska dödsfall bland gruvarbetarna närmare. Han står helt ensam i sin jakt på sanningen.

Trivia

Första filmen som använde IntroVision-tekniken.

Regissören, tillika manusförfattaren, Hyams stod även bakom kameran trots att han anlitat Stephen Goldblatt för det jobbet. Goldblatt fick stå helt vid sidan om och vara syndabock för produktionsbolaget om IntraVision inte skulle fungera.

Både Nicholas Barnes och Marc Boyle blev dubbade.

Mitt omdöme

Underhållning för stunden bjöd denna film på med en berättelse som inte är den mest avancerade, men med många bra skådespelare och specialeffekter som inte var så tokiga med tanke på att den har några år på nacken. Inledningen (titeln) kändes som en ripoff av föga okända Alien och visst fanns vissa element i filmen som avslöjade att inspiration hämtats från nämnda film. Tycker de lyckades bra med scenografin som gav sken av en skitig arbetsplats där man gjorde sitt jobb och räknade dagarna tills man fick lämna stället. En skön, liten sci-fi bagatell.

Shame

Land: Storbritannien

Regi: Steve McQueen

Skådespelare: Michael Fassbender, Carey Mulligan, Lucy Walters, James Badge Dale, Nicole Beharie

År: 2011

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 27/10 2012

Längd: 100 min.

IMDb

Synopsis

New York-bon Brandon är en stilig kontorsslav i trettioårsåldern som är beroende av sex. Han förför utan större ansträngning nya kvinnor dagligen och konsumerar enorma mängder porr; såväl hemma som under arbetstid. En dag överraskas han när yngre systern Sissy dyker upp i hans lägenhet, då hon inte har någonstans att bo. Systerns närvaro ställer hans liv på ända och vi förstår att syskonen bär på tragiska barndomsminnen som grundat deras självdestruktiva beteende.

Trivia

Spelades in på 25 dagar.

Filmen skulle ha utspelats i Storbritannien, men Steve McQueen lyckades inte få pengar till det så han ändrade till New York.

Mitt omdöme

Lågmält berättad med en Fassbender som äger varje scen. Jag blir mer och mer imponerad av den mannens skådespelarkonster för allt han gör blir så bra (trots att filmerna han medverkar i kanske inte alla gånger är en höjdare). Ingen spekulativ film utan berättelsen förs fram i maklig takt och sakta får vi en inblick i Brandons liv. Fina miljöer som bidrar till stämningen. Även Carey Mulligan får godkänt och jag blev förvånad när jag insåg att hon sjöng själv i en scen. På tal om den scenen så borde regissören ’killed his darling’ för den var på tok för lång. Fanns en annan scen som även den borde klippts rejält för har man för långa scener som dras ut i det oändliga så tappas fokus hos oss åskådare vilket naturligtvis är till nackdel för filmen. Men den här filmen är klart sevärd så se den!

The Devil Inside

Land: USA

Regi: William Brent Bell

Skådespelare: Fernanda Andrade, Simon Quarterman, Evan Helmuth, Ionut Grama

År: 2012

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 27/10 2012

Längd: 83 min.

IMDb

Synopsis

En ung kvinna reser till Italien för att finna sanningen om vad som hände då tre personer dog under en excorsism som hennes mor var inblandad i.

Trivia

Matthew Peterman och Brent Bell fick idén till filmen efter att ha läst en artikel om att Vatikanen startat en exorcismutbildning.

Mitt omdöme

Berättelsen filmas ur ett dokumentärt perspektiv och första delen fungerar riktigt bra. Men manuset vacklar betänkligt när de två unga prästerna, Ben och David, äntrar scenen. Det blir oengagerande för varken karaktärerna eller skådespelarna är intressanta och på sina ställen t.o.m smått enerverande. Inte heller Fernanda Andrade klarar av sin uppgift till fullo, men det går att ha överseende med. Skrämseleffekterna lyser med sin frånvaro och vi bjöds inte på några större överraskningar, tvärtom så förstod man direkt vad som komma skall. Fotot får godkänt trots att det i vanlig ordning inte var helt i linje med temat som var. Lite för proffsigt och utstuderat på sina ställen.

Nej, vill du se en skräckfilm som ger dig rysningar så finns det andra som gör ett bättre jobb.

Lockout

Alternativ titel: MS One: Maximum Security

Land: Frankrike

Regi: James Mather, Stephen St. Leger

Skådespelare: Guy Pearce, Maggie Grace, Peter Stormare, Vincent Regan, Lennie James

År: 2012

Genre: Sci-fi/Action

Sett: Blu-ray 20/10 2012

Längd: 95 min.

IMDb

Synopsis

Det är världens säkraste fängelse. Hur ska du komma in?

M.S One är ett försöksprojekt genomfört på upprag av USA:s regering. Världens farligaste förbrytare har samlats i ett prototypfängelse som det är omöjligt att fly från – Det är en rymdstation i omloppsbana runt Jorden! Men när hotet kommer inifrån – från ett massivt fånguppror – och när självaste presidentens dotter befinner sig bakom fängelsemurarna… Då gäller det för en man att ta sig in där ingen kan ta sig ut!

Trivia

Manus skrevs av regissörerna och Luc Besson, den senare även producent.

Mitt omdöme

Jag är tacksam i alla fall att de satte tonen direkt så jag inte behövde bli besviken. Knappast originell film (Luc Besson står för originalidén står att läsa: tillåt mig skratta) och åskådarnas hjärnor får vila. Utan att skämmas så lånar de friskt från andra filmer i samma genre, framförallt ”Die Hard”-franchisen och Carpenters ”Flykten från New York” med dess huvudperson Snake Plissken som är en stor favorit här. Snake Plissken, förlåt, Guy Pearce gör sitt bästa med förutsättningarna han har och är behållningen i filmen. Jag skrattade t.o.m åt några av hans oneliners. (Är ganska svårflirtad i vanliga fall med humoristiska scener/filmer) Läste att en av anledningarna till att Maggie Grace tog rollen var för att hon gillade karaktären som var en kick-ass woman. Synd att hon inte lyckades förmedla det till oss åskådare.

Manuset och regin var tunt som plastfolie och det slarvades ganska friskt på sina ställen. De försökte t ex väva in en konspirationshistoria som de sedan bara struntade i att utveckla. Och högsäkerhetsfängelse var det knappast när man ser scenen som satte bollen i rullning. Fångupproret var illa genomfört där helt plötsligt en person blev ledare och hade sitt lilla gäng som lydde hans order och de övriga 490 fångarna höll sig på ett område och… gjorde vad då?

Måste varit olika digitala bolag som stod för CGI:n för ute i rymden var det helt ok, men scenen när han drar iväg på mc:n var inte ok. Mer passande för ett spel, men inte för en film och absolut inte när man sedan såg de tidigare nämnda rymdscenerna. Nåja, tack och lov var filmen kort för en kvart/halvtimme till hade blivit påfrestande har jag på känn…

Thale

Land: Norge

Regi: Aleksander Nordaas

Skådespelare: Silje Reinåmo, Erlend Nervold, Jon Sigve Skard

År: 2012

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 13/10 2012

Längd: 76 min.

IMDb

Synopsis

Norsk folktro visar sig vara sann då Leo och Elvis upptäcker Thale i en källare.

Mitt omdöme

Lågbudgetfilm där regissören Nordaas även stod för manus, foto och som producent. Bland annat. Med det i åtanke så blev resultatet riktigt bra. Filmen kom i kölvattnet efter den norska succén Trolljägaren (2010) vilket fick upp mina ögon för den här filmen. Och visst levererade den, men nådde ändå inte upp i samma klass som Trolljägaren.

Ett ok manus som dock kunde putsats till på sina ställen och skådespelare som fungerade bra i sina roller. Elvis och Leo var samstämda och bjöd på charm och humor, Thale herself spelades bra av Silje Reinåmo som, trots sin nakenhet och brist på repliker, lyckades förmedla mycket av sin karaktär med hjälp av ögonen och kroppspråket. Berättarrösten, en svensk (jag som blev så imponerad först hur bra jag förstod norska innan jag fattade att det faktiskt var svenska han talade! :D), drog ner tempot betänkligt och lyckades inte till fullo med sin uppgift. Skapandet av huldrorna visade på den låga budgeten och jag tror filmen vunnit mer på att låta oss använda fantasin mer istället för att visa upp dessa mindre lyckade skapelser.

The Woman in Black

Land: Storbritannien/Kanada/Sverige

Regi: James Watkins

Skådespelare: Daniel Radcliff, Ciarán Hinds, Janet McTeer

År: 2012

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 13/10 2012

Längd: 95 min.

IMDb

Synopsis

Den unge änklingen och advokaten Arthur Kips får i uppdrag att reda upp ett dödsbo i en by som ligger ensligt belägen på den engelska landsbygden. När han möter invånarna förstår han snart att de döljer en mörk hemlighet. Alla undviker att besöka och tala om den förfallna egendomen som tillhört kvinnan som dött.

Trots att han blir varnad beger han sig dit och gör en fasansfull upptäckt – huset är hemsökt av en vålnad som söker något hon för länge sedan förlorat.

Trivia

Baserad på en bok från 1986 skriven av Susan Hill. Har tidigare filmats för tv och spelats upp på olika teaterscener.

Pojken som spelade Radcliffs son är i själva verket hans gudson och det var Radcliffes idé att använda honom för att han skulle få den rätta relationen till karaktären som hans far.

Den brittiska utgåvan är något kortaren än den amerikanska då några scener kortades ner och även ljudnivån sänktes i vissa scener.

April 2012 meddelade Hammer Films att en uppföljare fått grönt ljus: The Woman in black: Angels of Death.

Mitt omdöme

Gillar ”spökfilmer” och tyvärr är utbudet ganska magert nuförtiden, men här får jag mitt lystmäte något stillad: berättelsen är spöklik som den ska vara så även miljöerna, ljudeffekterna smackar på ordentligt och specialeffekterna fungerar som de ska. Läskiga leksaker där framförallt en kvinnlig clown gav mig rysningar. Gammalt, ensligt hus omgivet av dimma som gjort för spökerier och vidskepliga bybor som inte ser snällt på den nyanlände stadsbon. Skådespelarna sköter sitt jobb för det mesta och så även unge herr Potter, förlåt – Radcliffe. Skojar bara. Visst har jag hört/läst att många har svårt att skaka av sig hans roll som Harry Potter, men själv hade jag inga problem med det. Kanske för att jag inte är något större fan av den franchisen och således har den inte ristat in sig i min ryggmärg?

James Watkins har tidigare endast regisserat Eden Lake (2008), vilket inte är fy skam för den filmen är bra! Dock når han inte upp till samma nivå med denna, men visst är den sevärd.