The Darkest Hour

Land: USA

Regi: Chris Gorak

Skådespelare: Emile Hirsch, Olivia Thirlby, Max Minghella, Joel Kinnaman

År: 2011

Genre: Sci-fi

Sett: Blu-ray 20/5 2012

Längd: 89 min.

IMDb

Synopsis

När en oförklarlig katastrof drabbar världen lyckas en grupp turister överleva i Moskvas underjord. De måste nu ta sig igenom den öde storstaden för att leta efter fler överlevande men det är en ny värld som möter dem ovan mark, en farlig, främmande plats som hemsöks av en okänd fara.

Trivia

Filminspelningen fick pausas i två veckor pga skogsbränderna runt Moskva i augusti 2010. Men rök kom ändå med på film och fick tas bort digitalt.

Mitt omdöme

Jag hade nog förväntat mig liiiite mer av denna film. Emile Hirsch, som var helt outstanding i Into the Wild (2007), och ett stort hot mot Jorden och mänskligheten… Men vad hjälpte det. Gjord efter standardmall och bjöd mao inte på några överraskningar. Grundidén var intressant, men genomförandet ett stort misslyckande. Tråkigt manus, tråkiga karaktärer, dåliga skådespelare (Emile Hirsch – vad hände?), aliens som var mer snygga än skräckinjagande… Det bästa med filmen (förutom att den tog slut) var de två instrumentala låtarna till eftertexterna och jag önskar att de fått till samma ton i filmen…

The Innkeepers

Land: USA

Regi: Ti West

Skådespelare: Sara Paxton, Pat Healey, Kelly McGillis

År: 2011

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 12/5 2011

Längd: 100 min.

IMDb

Synopsis

The Yankee Pedlar Inn är ett anrikt hotell som numera huserar fler dammråttor än gäster. Efter hundra års tjänst ska portarna slås igen och lämna de två sista anställda utan jobb, men innan dess lyckas entusiasten Luke lura med sig Claire på spökjakt. Om de bara visste vilka hemska hemligheter som vilar i korridorerna…

Trivia

The Yankee Pedlar Inn finns på riktigt, närmare bestämt i Torrington, Connecticut, USA, och även den omges av rykten om spöken. Ti West fick inspiration till filmen när han bodde på detta hotell i samband med inspelningen av hans förra film, Cabin Fever 2: Spring Fever.

Mitt omdöme

Ti West fick inte ihop sin vision som jag förmodar han hade då han både skrev manuset, regisserade och klippte filmen för resultatet blev inte lyckat. Inte heller fotot ska tilläggas. Fotot kan ju i vissa fall väga upp svagheter i filmer, men så var icke fallet här. Spänningen lyste med sin frånvaro och både berättelsen och karaktärerna var dåligt uppbyggda vilket ledde till att jag kände mig totalt oengagerad av händelserna och karaktärerna. Jag brydde mig inte så värst mycket om vad som utspelade sig på skärmen. Men ett plus får de för musiken som var riktigt bra på sina ställen.

Tips: var extra observant i slutscenen…

Red State

Land: USA

Regi: Kevin Smith

Skådespelare: Michael Parks, Melissa Leo, John Goodman

År: 2011

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 12/5 2012

Längd: 88 min.

IMDb

Synopsis

Tonårskillarna Travis, Jarod och Billy-Ray planerar gruppsex med en äldre kvinna de kontaktat över nätet och ger sig iväg med förväntningarna på topp. Väl där spetsar hon deras öl med sömnmedel och när de vaknar är de tillfångatagna av en fanatisk religiös sekt som har helt andra planer för de tre tonåringarna. Nu ska de straffas för sina synder.

Trivia

Kevin Smith säger att han skrev rollen Abin Cooper för Michael Parks efter att ha sett honom i From Dusk Till Dawn. Hade han tackat nej hade det inte blivit någon Red State.

Mitt omdöme

Förväntade mig en massa blod och tortyr när grabbarna blev tillfångatagna av sekten, men till min förvåning (och glädje) visade sig filmen ha fler lager än så. Inga genuint goda människor, inga hjältar, bara vanliga människor – till det yttre i alla fall… Hur en liten sten i havet kan skapa så många vågor som sprider sig i olika riktningar. Kevin Smith har fått ihop en intressant och spännande filmen där inget kan tas för givet. Visst har den sina svaga stunder, men det är lätt att ha överseende när man ser till helheten.

Stabila skådespelare där framförallt Michael Parks tornar upp sig, obehaglig i rollen som sektledaren. Ljudet och fotot är riktigt bra. Gillar hur kameran förstärker ens känslor över det som utspelar sig i rutan: den hålls stilla när scenen kräver det, men är det liv och rörelse så följer kameran det mönstret och stressar upp stämningen på ett positivt sätt.

Jag är tacksam för att det påstådda originalslutet inte behölls. För att inte avslöja något här om du inte sett filmen så kan du läsa mer om det på wikin.