The Thing

Land: USA/Kanada

Regi: Matthijs van Heijningen Jr.

Skådespelare: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen

År: 2011

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 21/4 2011

Längd: 103 min.

IMDb

Synopsis

Antarktis: En exotisk kontinent av förbluffande skönhet. Den är också platsen för en liten, avlägsen forskningsstation där en banbrytande vetenskaplig upptäckt gjorts. När en främmande livsform grävs fram av en internationell forskargrupp övergår glädjen och spänningen dock snart till en kamp för överlevnad. Den formskiftande varelsen, som av misstag släpps lös, har förmågan att förvandla sig själv till en perfekt kopia av vilken levande livsform som helst. Den kan se ut som dig eller mig, men på insidan är den fortfarande högst omänsklig. Paranoian sprids likt en epidemi bland forskarna då de en efter en infekteras av ett mysterium från en annan planet.

Trivia

Prequel till John Carpenters The Thing från 1982.

Den röda yxan som Carter hugger i väggen finns med i Carpenters film.

Producenterna övertalade Universal Studios att göra en prequel i stället för en remake då de tycker att Carpenters version är så bra att den inte behöver göras om. Dock kunde de inte komma på en tillräckligt bra undertitel till filmen så den fick heta likadant som den tidigare.

Mitt omdöme

Vad hände med norrmännen innan de stötte på Kurt Russell & CO? Här får vi svaret med ett manus som fångar upp händelserna från den filmen på ett smidigt sätt, men tyvärr i avsaknad av samma finess och spänningsuppbyggnad som Carpenter fick till så bra. Visst gillar jag kärleken till den filmen som genomsyrar The Thing anno 2011, men tyvärr glöms den egna kreativiteten bort i ivern att hylla Carpenter.  Men trots det en godkänd film som höll jämnt tempo, med bra skådespelare och gott om action. Stort plus att de användes sig av norska skådespelare som även pratade norska.  Inte så bortskämda med det i amerikanska filmer.