The Adventures of Tintin

Svensk titel: Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

Land: USA/Nya Zeeland

Regi: Steven Spielberg

Röstskådespelare: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Nick Frost, Simon Pegg

År: 2011

Genre: Animerat

Sett: 25/2 2012

Längd: 107 min.

IMDb

Synopsis

I filmen beger sig den orädde reportern Tintin, hans stridslystne hund Milou och den bråkige Kapten Haddock ut på ett äventyr för att finna det sedan länge förlorade skeppet ”Enhörningen” som innehåller hemligheten om en antik skatt… och nyckeln till en uråldrig förbannelse.

Trivia

Steven Spielberg har haft rättigheterna till Tintin sedan 1983.

Första animerade filmen som Steven Spielberg regisserat. Han tänkte först göra en live-action film, men Peter Jackson fick honom på andra tankar.

Oscarsnominering 2012: Bästa originalmusik.

Mitt omdöme

Mycket snygga förtexter som tyvärr ej följde med när berättelsen tog vid. Lovade mer än de sedan levererade. Animationstekniken var fantastisk med extra bonus i form av alla detaljer och de läckra övergångarna mellan scenerna. Jag hade dock svårt att vänja mig vid att Milou hette Snowy och Duponts kallades för Thompsons. Bah. Men det är bara en marginalanteckning för det är ju en engelsk film och där heter karaktärerna så. Bara att vänja sig. Vilket jag faktiskt gjorde till slut.  Märkligt nog så upplevde jag de 1,37 minuterna som filmen varade som dubbelt så långt. Detta trots de fullspäckade actionsekvenserna eller kanske på grund av dem? Blev kanske lite väl mycket av den varan så äventyret tappades på vägen, så även mitt intresse. Godkänd film, men inte så mycket mer.

My Week With Marilyn

Land: Storbritannien/USA

Regi: Simon Curtis

Skådespelare: Michelle Williams, Eddie Redmayne, Julia Ormond, Kenneth Branagh

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 25/2 2012

Längd: 99 min.

IMDb

Synopsis

I ett desperat försök att bli tagen på större allvar reser ikonen Marilyn Monroe till London 1956 för att spela mot legenden Laurence Olivier i ”Prinsen och balettflickan”. Den ömhetstörstande Marilyn känner sig övergiven av maken Arthur Miller och attraherad av Oliviers assistent, den unge Colin Clark. 

Trivia

Scarlett Johansson tackade nej till rollen som Marilyn Monroe.

Oscarsnomineringar 2012: Bästa kvinnliga huvudroll och Bästa manliga biroll.

Mitt omdöme

Jag erkänner att jag hade väntat mig lite mer av denna film. Michelle Williams gör sitt bästa, men hon saknar den farliga och sensuella utstrålning som krävs för att gestalta någon som Marilyn Monroe. Synd att Scarlett Johansson tackade nej för hon hade nog passat bättre. Intressantast att se krocken mellan de två skådespelarna, Oliver och Monroe, som kommer från vitt skilda skådespelarkulturer och konflikterna som uppstår därefter. Baserad på en dagbok av Colin och tyvärr är hans delaktighet ofrånkomlig för hans medverkan är väldigt sövande och oengagerande. Både karaktären och skådepelaren. Och blekt manus och tam regi hjälper inte heller till att lyfta filmen. Var det verkligen nödvändigt att göra en filmversion av denna dagbok kan man ju undra.

 

Hugo

Svensk titel: Hugo Cabret

Alternativ titel: The Inventions of Hugo Cabret

Land: USA

Regi: Martin Scorcese

Skådespelare: Ben Kingsley, Asa Butterfield, Chlöe Moretz, Sacha Baron Cohen, Christopher Lee

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 25/2 2012

Längd: 126 min.

IMDb

Synopsis

Utspelar sig i 30-talets Paris där en föräldralös pojke som lever innanför väggarna på en järnvägsstation blir indragen i ett mysterium som involverar hans bortgångna far och en automaton.

Trivia

Martin Scorceses första film på 12 år som Leonardo DiCaprio inte spelar med i.

I början av filmen, när vi introduceras till järnvägsstationen, så syns James Joyce och Winston Churchill i bild.

11 Oscarsnomineringar 2012.

Mitt omdöme

Vilken magnifik inledning på filmen som lovar mycket gott! Och inte blev jag besviken heller på fortsättningen trots den trevande början på själva berättelsen. Men det tog snabbt fart när mästerlige Ben Kingsley äntrade scenen. Jag är mycket förvånad att han inte fick en Oscarsnominering för denna prestation. Jag älskar berättelsen om Georges Méliès, hur vi får ta del av hans kreativitet vid inspelningarna av hans filmer och massor med klipp från dem. Underbar och kärleksfull hyllning till den tidiga filmkonsten som så snyggt vävs ihop med berättelsen om lilla Hugo. Fantastisk detaljrikedom med alla kugghjul som håller allt igång och vad som händer som en liten del går sönder, hur allt rasar ihop. Vacker scenografi och foto med härliga kameraåkningar. Ett tekniskt och visuellt mästerverk! Parentesen i filmen är manuset som på vissa håll vacklar lite och barnskådespelarna som inte riktigt klarar av att bära alla scener själv. Kanske kombinationen med regin som påverkar det? Scorsese är kanske ingen Spielberg?

Summa kardemumma: en sevärd och visuellt vacker film som väver in berättelsen om de tidiga, innovativa filmmakarna på ett kärleksfullt sätt vilket jag gillar skarpt.

The Ides of March

Land: USA

Regi: George Clooney

Skådespelare: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 25/2 2012

Längd: 101 min.

IMDb

Synopsis

”The Ides of March”  är en berättelse om sex, ambitioner, lojalitet, svek och hämnd. I centrum står en ung presstalesman som faller offer för maktspelet som äger rum bakom kulisserna i det politiska livet, liksom för förrädiska manipulationer och lockelser.

Trivia

The Ides of March var den dag (15 mars) som Julius Caesar mördades. I Shakespears pjäs ”Julius Caesar”, innan han knivhuggs till döds säger en spåkvinna till honom ”Beware the Ides of March”.

Oscarsnominering 2012: Bästa manus efter förlaga.

Mitt omdöme

Förra filmen jag såg handlade om baseball och nu en film om amerikansk politik. Det ena ämnet tråkigare än det andra. Tack och lov så ändrades fokus från politiken till att mer handla om karaktärerna och hur olika händelser påverkar en och kan ändra ens åsikter och ståndpunkter. Men nerven saknas i berättandet och Ryan Gosling är bra, men inte tillräckligt bra för att fånga mitt intresse. Så även manuset och regin.

Moneyball

Land: USA

Regi: Bennett Miller

Skådespelare: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Jack McGee

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 24/2 2012

Längd: 133 min.

IMDb

Synopsis

Filmen är baserad på historien om Oakland Athletics ledare, Billy Beane, och hans framgångsrika försök att sätta samman ett baseballteam med låg budget. Han försöker att hitta potentiella spelare genom att analysera dem med ett specialgjort dataprogram.

Trivia

Oscarsnomineringar 2012: Bästa film, Bästa manliga huvudroll (Brad Pitt), Bästa manliga biroll (Jonah Hill), Bästa klippning, Bästa ljudmix, Bästa manus efter förlaga.

Mitt omdöme

Är man inget större fan av baseball och har lite hum om den sporten så går mycket förlorat på vägen när man ser denna film. Men trots det tråkiga ämnet så lyckas de ändå hålla mig vaken tack vare att den är välproducerad med bra skrivet manus och godkända skådespelare. Och ska tilläggas: att filmen inte fokuserade på en massa sega och utdragna matcher utan det fanns även lite annat att visa upp.

Puss in Boots

Svensk titel: Mästerkatten

Land: USA

Regi: Chris Miller

Röstskådespelare: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis, Billy Bob Thornton

År: 2011

Genre: Animerat

Sett: 23/2 2012

Längd: 91 min.

IMDb

Synopsis

Svärd kommer att korsas och hjärtan kommer att krossas i det här äventyret med en av de mest älskade figurerna i Shreks universum – Mästerkatten.

Trivia

Var först planerad att släppas direkt på DVD.

Oscarsnominering 2012: Bästa animerade film.

Mitt omdöme

Referenser till andra filmer såsom ”Zorro” hjälper inte utan jag tycker resultatet blir ganska tråkigt. Ingen berättelse som fångar mig, förutsägbar och med en animation som var överraskande blek. Visst var katternas päls härligt fluffiga, men på avstånd såg katterna i vissa scener – tja – tecknade ut. Uppskattade inte heller alla dessa otaliga dansscener som prompt skulle finnas med. Och den där Humpty Dumpty skulle de ha klippt bort för maken till enerverande karaktär har inte skådats sedan Jar Jar Binks gjorde entré i ”Star Wars”. Låter som att jag totalsågar filmen, men det är inte min tanke. Viss behållning fanns. T ex blev jag underhållen av scenerna som visade på katters typiska beteenden som att jaga ljusreflexer. :D Och början av filmen tyckte jag var bra och hade skönt tempo. Men jag föredrar Rango som är så mycket bättre på alla plan.