Red Riding Hood

Regi: Catherine Hardwicke

Skådespelare: Amanda Seyfried, Gary Oldman, Billy Burke, Shiloh Fernandez, Virginia Madsen, Lukas Haas, Julie Christie, Michael Shanks

År: 2011

Genre: Fantasy/Skräck

Sett: DVD 28/8 2011

Längd: 95 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

När Valerie bortlovas av sina föräldrar till den rike men tråkige Henry beslutar hon sig för att rymma tillsammans med sin stora kärlek Peter. Men kvällen då de ska ge sig av slår en varulv till och dödar Valeries syster och man börjar misstänka att varulven inte är någon främmande varelse från skogen utan finns mitt bland dem och att Valerie har ett unikt band med varelsen.

Mitt omdöme

Folksagan ”Rödluvan” blir här en övernaturlig romantisk thriller i regi av Catherine Hardwicke, regissören bakom braksuccén ”Twilight”.

Ja, det säger väl allt om filmen, eller hur? Lättsam tonårsfilm med kärlek och liten släng övernaturlighet. Intetsägande och förutsägbar handling, plastig regi och bleka skådespelare. Och inte mycket till personkemi mellan huvudpersonerna. Gary Oldmans talang var helt bortkastad här. Han var bra som alltid, men kunde inte göra så mycket mer med förutsättningarna han bjöds på.

Gillar man ”Twilight” och ”Vampire Diaries” så älskar man säkert filmen. Den första har jag inte sett (förutom några glimtar vilket var tillräckligt ärligt talat) och den senare är en tv-serie som jag raskt förpassade till soptunnan. Fotot var överraskande lamt och de tycktes anse att det var tillräckligt att köra några rökmaskiner för att skapa en magisk värld. Nej, det räcker inte. Musiken som lagts in var helt klart en flirt med tonårspubliken, själv tyckte jag den var helt fel och hjälpte till att stjälpa stämningen som borde funnits i filmen.

Blir i alla fall en svag tvåa för jag kan inte bortse från Gary Oldman och Virginia Madsen: två skådespelare som så gott som alltid är bra. T.o.m här.

Sanctum

Regi: Alistair Grierson

Skådespelare: Richard Roxburgh, Ioan Gruffud, Rhys Wakefield, Alice Parkinson

År: 2011

Genre: Drama/Thriller

Sett: Blu-ray 27/8 2011

Längd: 109 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Ett dykarteam ger sig av till en avlägsen del av regnskogen i Papua Nya Guinea för att utforska de otillgängliga undervattensgrottorna. När de befinner sig hundratals meter under marknivå bryter en tropisk storm ut och vägen upp ur grottorna blockeras. Vattennivån stiger hastigt och dykarna tvingas allt längre in i grottsystemet. I jakten på en annan väg ut växer desperationen och nervpressen gör att dykarna snart visar sitt sanna jag…

Trivia

Baserad på en sann händelse som en av manusförfattarna till filmen var med om, Andrew Wigh.

Mitt omdöme

Då filmen skulle visas i 3D på bio var min plan först att se den där. Så blev det inte utan jag fick nöja mig med blu-ray versionen. Inte fy skam då den lämpade sig väl även för detta format.

Jag ska erkänna att jag hade vissa förväntningar på denna film då jag hörde om James Camerons inblandning och 3D:n. Men jag blev besviken. Manuset är helt ok och handlingen låter rejält spännande på pappret, men det brister rejält i regi och skådespeleri. Synd för fotot är kanon och, som sagt var, handlingen är intressant och spännande, så det kunde blivit riktigt bra det här. Tråkigt att konstatera att helheten blev ett platt fall trots den imponerande tekniken. Och med det sista menar jag scenerna under jord, för ovan jord tycker jag ljussättningen på vissa ställen var konstlad.

 

World Invasion: Battle Los Angeles

Regi: Jonathan Liebesman

Skådespelare: Aaron Eckhart, Ramon Rodriguez, Will Rothaar, Jim Parrack, Bridget Monahan

År: 2011

Genre: Sci-fi/Action

Sett: Blu-ray 27/8 2011

Längd: 116 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

I åratal har människor över hela världen tittat upp mot himlen och observerat oidentifierade objekt: UFO. Nu får dessa mystiska fenomen en fasansfull förklaring. Det som till en början liknar ett meteorregn över jordens stora städer visar sig snart vara början på ett invasionskrig från en utomjordisk civilisation. Till slut står mänsklighetens hopp till en liten pluton utskickad på ett räddningsuppdrag. Sergeant Michael Nantz och hans mannar tvingas ta på sig den omöjliga uppgiften att strida mot en fiende de aldrig kunnat föreställa sig.

Trivia

Filmen är inspirerad av en verklig incident som hände i Los Angeles under andra världskriget. Ett oidentifierat flygplan upptäcktes ovanför stadens luftrum och misstänktes vara ett japanskt flygplan så Los Angeles släcktes ner helt och eldgivning beordrades. Dock kunde det inte bevisas att det verkligen var ett fientligt flygplan och det förklarades som ett falskt alarm. Troligvis var det en väderballong eller något annat som triggade händelseförloppet i kombination med krigsnerver.

Mitt omdöme

Jag var inställd på en film som fokuserar mer på action än på själva berättandet, men trots det blev det helt enkelt för tråkigt. Tempot fanns där, men de körde på för hårt. Och när väl de långa dialogerna kom så lyckades de inte få tillbaka tempot på ett bra sätt utan körde på i gamla hjulspår. Flatline. Och jag saknar nerven i filmen som skrek med sin frånvaro. Renodlad actionfilm som inte riktigt lyckas ens där… Hm.

Redan i början tappar de när de misslyckas med att visa det stora hotet mot hela världen. Känns mer som en axelryckning. För övrigt så var det inget nytt under solen: karaktärerna följde mallen och även deras personliga lilla story. Inga överraskningar där inte. Aaron Eckhart gjorde det bästa han kunde med sin roll, men det fanns inte så mycket mer att göra med det manuset och den regin. Självfallet var Michelle Rodriguez med, men otroligt nog så var hon inte så himla macho som hon kan vara. Inget att anmärka på specialeffekterna som satt som de skulle, men även de hamnade i diset som genomsyrade större delen av filmen. Tacksam åtminstone att jag slapp patriotismen som kan tendera att bli en aaaaning för mycket i amerikanska filmer. Här var det ganska nedtonat.

En tråkig film helt enkelt.

Psalm 21

Regi: Fredrik Hiller

Skådespelare: Jonas Malmsjö, Niklas Falk, Björn Bengtsson, Görel Crona, Per Ragnar

År: 2009

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 21/8 2011

Längd: 98 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Helvetet har öppnats.

Prästen Henrik Hornéus har följt i sin predikande fars fotspår, men har lämnat den lilla norrländska byn Borgvattnet för en församling i Stockholm. Men det förflutna vill inte släppa taget och Hornéus plågas av brutala syner och mardrömmar där bland annat hans döda mor dyker upp. När han nås av beskedet att hans far omkommit under mystiska omständigheter beger han sig hemåt för att närvara vid begravningen och söka svar. Han möts då av en sektlik församling som tycks ruva på både en och annan mörk hemlighet – och i takt med att Hornéus börjar gräva i det förflutna blir demonerna allt mer aggressiva…

Mitt omdöme

Efter att ha sett finländare och norrmän leverera skräckisar med godkänt resultat var det dags för Sverige att visa att vi åtminstone kan bättre än islänningarnas ”Reykjavik Whale Watching Massacre”. Och hur gick det? Nja… Fredrik Hiller lyckas inte riktigt ro i land sitt överambitiösa projekt Psalm 21. En klassisk skräckfilm med gott om de klassiska skrämseleffekterna. Manuset brister och den dramaturgiska uppbyggnaden fungerar ej till 100%. Överarbetad makeup och CGI, sega och utdragna scener som gör att jag tappar intresset och tankarna irrar iväg åt annat håll, logiska luckor och en smått rörig berättelse. Fotot och ljussättningen lämnar mycket att önska då det knappast hjälpte till alla gånger att skapa den stämning som så väl behövdes för att backa upp berättelsen. Och något som är alltför vanligt och förstör helhetsintrycket i mina ögon: stockholmare som spelar karaktärer långt utanför huvudstadens gränser. Suck.

Vi kan åtminstone trösta oss med att resultatet trots allt inte blev lika mediokert som ”Reykjavik Whale Watching Massacre”…

Reykjavik Whale Watching Massacre

Regi: Júliús Kemp

Skådespelare: Pihla Viitala, Nae Yuuki, Terence Anderson, Miranda Hennesey

År: 2009

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 20/8 2011

Längd: 90 min.

Betyg: 1/5

IMDb

Synopsis

En brokig skara turister åker på valskådning, men båtresan blir allt annat än drömlik: plötsligt ligger kaptenen dödligt sårad och besättningen har flytt fältet. De chockade turisterna tvingas söka tillflykt på första passerande skepp – en gammal valfångare med en blodtörstig familj till besättning som hämtad från de grymmaste isländska sagorna….

Trivia

Marknadsfördes på Island som ”tryllir”, en kombination av orden thriller och skräck.

Mitt omdöme

Jag hade förväntat mig en klassisk skräckis, men ack så jag bedrog mig. På något märkligt sätt försökte de få till en sorts skräck-komedi som totalt föll platt. Dåligt skriven dialog och repliker som var smått skrattretande (nej, inte underhållande på det sättet), misslyckad uppbyggnad av spänning utan här körde de rakt på utan större finess och med ett foto som var överraskande dåligt (såg den på blu-ray vilket jag inser var bortkastade pengar med facit i hand). Den isländska naturen borde vara en tacksam miljö att filma i, men det togs inte tillvara på för fem öre. Ljussättningen var inte heller den på topp och på vissa ställen var den genomgående usel. Vad gäller karaktärerna förstår jag att de försökte göra parodi på de klassiska urtyperna av t ex asiatiska turister och högljudda amerikaner, men kombinationen bleka skådespelare – okunnig regissör så fungerade inte heller det utan blev bara tröttsamt.

Snabba Cash

Regi: Daniel Espinosa

Skådespelare: Joel Kinnaman, Matias Padin, Dragomir Mrsic, Dejan Cukic

År: 2010

Genre: Drama/Thriller

Sett: DVD 20/8 2011

Längd: 120 min.

Betyg: 4/5

IMDb

Synopsis

Rikemans-wannabeen JW dras in i en värld av droger och organiserad brottslighet. Snart är han djupt insyltad i den världen och upptäcker att det finns ingen återvändo.

Trivia

Joel Kinnamans biljett till Hollywood där han bl a spelat rollen som Holder i tv-serien ”The Killing”, som i sin tur är en amerikansk remake av danska tv-serien ”Forbrydelsen”.

Mitt omdöme

Jag har svårt för svenska filmer som jag ofta upplever som teatraliska vad gäller skådespelet och sällan någon finess vad gäller kameraarbetet. Men självklart offrar jag mig ibland :P och tar itu med något från gamla Svedala när jag känner för det. Kvällens film blev denna som jag hört mycket gott om plus att det blir ju en amerikansk remake av den. Men framförallt är det tack vare min nyfikenhet på Joel Kinnaman, som fick sitt internationella genombrott tack vare rollen som JW, och som jag även följer i tv-serien ”The Killing”. (Han har slipat till engelskan efter denna film)

Snabba Cash är faktiskt bra. Riktigt bra till och med. Skönt tempo ackompanjerat av bra musik. Spännande handling som flyter på bra och kompetenta skådespelare. Och ja, Joel Kinnaman övertygar i rollen som norrlänningen som gör allt för att passa in i den rika miljön som han så hett eftertraktar att få vara en del av. Så mycket att han ger sig i lag med folk som står på andra sidan lagen för att få råd med jetset livet. Ett stort plus är att vi får lära känna den andra sidan mer personligt. Och då menar jag naturligtvis på den individuella nivån. Gillar även att de lagt tid och kärlek på fotot för det höjer helheten. En bra film helt enkelt!