Stardust

Stardust

Betyg: ***

Regi: Matthew Vaughn

Skådespelare: Claire Danes, Charlie Cox, Michelle Pfeiffer, Robert de Niro, Sienna Miller, Nathaniel Parker

År: 2007

Genre: Fantasy

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0486655/

Sett: DVD 25/10

För att vinna en vacker flickas hjärta (Sienna Miller) lovar Tristan (Charlie Cox) att ge henne en fallande stjärna. Men hans livs äventyr väntar honom när han upptäcker att stjärnan egentligen är en himmelsk skönhet vid namn Yvaine (Clarie Danes).

Ian McKellen (Gandalf, LOTR) är berättarrösten som introducerar oss för de två skilda världarna, England och Stormhold, delade av en mur som bevakas av en gammal man som gjort det i år och dagar (vilket är svårt att tro med tanke på en scen med honom :) för att hindra folk från att korsa de två världarna.

Ian har en passande sagoröst som gör att jag förflyttas tillbaka i tiden, till när jag var liten och lyssnade på sagor på vinylskivor och drömde mig bort. Samma magiska känsla fick jag här. Filmen avslutas passande nog med berättarrösten som avslutar sagan och slår igen boken. Slutet gott, allting gott.

Huvudpersonen, Tristan, introduceras på ett smidigt sätt genom att vi lite kort får se händelsen som satte igång det hela. Härligt att se vilket fint förhållande Tristan har till sin pappa som verkligen finns där för sin son och inte förringar honom. Bra skådespel av Nathaniel Parker (”Kommisarie Lynley”).

Även Charlie Cox gör ett bra jobb med att ta fram Tristans personlighet och hans trevande steg in i vuxenvärlden. Han börjar som en förälskad, ung spoling som gör allt för att vinna sin kärestas hjärta och drömmer om ett annat liv, till att bli en ung man som får uppleva en annan värld, lär sig att ta ansvar och vad sann kärlek är.

Tristans möte med stjärnan, Yvaine, är underhållande att se: fantastiskt samspel mellan de två skådespelarna. Replikerna flyter fram som rinnande vatten.

Vi lär även känna de tre systrarna, häxorna, som gör allt för att få evigt liv och skönheten åter. Detta uppnås genom att få tag på en stjärnas hjärta och den stora jakten på Yvaine sätter igång. Riktigt roligt att se Michelle Pfeiffer (annars alltid så vacker och elegant på vita duken) i rollen som häxan som ger sig ut efter Yvaine och alla trollkonster som hon utsätter andra för som korsar hennes väg. Fnissade glatt åt scenen i vagnen när hon blev av med sina bröst :)

Tyvärr måste jag säga att makeupen på häxorna var dåligt genomförda: sminket såg bara utsmetat ut och det var så uppenbart när ansiktprotes användes för att manipulera utseendet.

Charmig liten episod med skeppet som glider runt bland molnen och jagar blixtkontroller. Robert de Niro är riktigt bra som kapten Shakespeare på luftskeppet. Underhållande med en kapten som inför sin besättning spelar en tuff och stark ledare, men när dörrarna till hytten stängs kommer hans sanna jag fram när klänningarna åker fram!

Jag får ju inte glömma att nämna det som satte igång det hela: kungen som ligger på sin dödsbädd, omgiven av sina söner. Vem får ta över tronen? Ja, syskonkärlek kan man väl inte direkt kalla det, då var och en går över lik för att uppnå sitt mål: att bli kung. Alla som fått sätta till sina liv är kvar på jorden tills nästa kung har blivit utsedd. Mycket roligt att se detta gäng med spöken som sitter på första parkett och kommenterar händelserna.

Visuellt godkänt, ej mer då det slarvades emellanåt. Staden Stormhold, luftskeppet, häxornas slott var bra gjort. Fanns några scener som var dåligt genomförda, som t ex scenen när häxan (Pfeiffer) anländer till sitt slott, sittandes i vagnen på förarplatsen med en datoranimerad bakgrund…Inte så snyggt.

Ljussättningen schabblades bort, här har vi en fantasy värld, en sagovärld, varför inte köra fullt ut med varma, glada färger som faktiskt skymtade i vissa scener i början? Markera gränsen mot ’verkligheten’, England som ligger på andra sidan muren. Magin rubbades.

Onödigt att skriva oss på näsan genom att påminna oss att den gamla häxan (som har Tristans mor som slav) varken kan se eller höra Yvaine, tack, men vi vet!

Mina negativa synpunkter till trots, tycker jag det här var en avkopplande och underhållande saga om den fattige, unge pojkens äventyr som tar honom till en annan värld där han möter kärleken och vinner halva kungriket. Riktig må-bra-känsla över det hela.

Inside (Á l’intérieur)

Betyg: ***

Regi: Alexandre Bustillo, Julien Maury

Skådespelare: Béatrice Dalle, Alysson Paradis, Natalie Roussel

År: 2007

Genre: Skräck

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0856288/

Sett: DVD 25/10

En tragisk bilolycka gör gravida Sarah till änka.  Fyra månader senare har hon kommit hem från sjukhuset och återhämtar sig ensam i sin stora villa. En sen kväll ringer det på dörren och en okänd kvinna vill låna telefonen. Sarah vägrar släppa in henne och ringer polisen. När polisen väl är på plats är kvinnan borta. Trodde de. När Sarah somnat finner kvinnan en väg in i huset…

Stark öppningsscen: vi ser ett ofött barn, i magen, och en röst som säger ”Nu kan ingen skada honom” och – PANG – så slår barnets huvud mot kameran. Inte bara barnet som blir omskakat utan även vi åskådare!

Bilolyckan. Kameran zoomar ut bilden från Sarah sittandes i förarsätet och vi får se två bilar från luften. I första klippet var båda bilarna svarta, men nu från luften så är Sarahs bil ljus (vit) och de båda bilarna står som i ett v (victory = seger): vem ska segra  – det goda (den vita bilen som kan ses som ängeln, Gud) eller ondskan (den svarta bilen, djävulen)?

Sarah har varit på undersökning hos läkaren på sjukhuset och sitter ute i korridoren när en sjuksköterska slår sig ner bredvid henne och börjar prata med henne. Direkt får jag en olustig känsla: vad är detta för människa? Pratar så märkligt och sitter och ålar sig på ett obehagligt sätt. Vitklädd i sköterskekostym för att ge sken av godhet?

Hemma hos Sarah som somnat i gungstolen och vaknar av att det ringer på dörren. Det är en kvinna som vill låna telefonen, men Sarah anar oråd och vägrar släppa in henne. Då kallar kvinnan henne vid namn och avslöjar att hon vet att Sarahs man är död… Spooky.

Kvinnan lyckas ta sig in i huset när Sarah har somnat och här kan vi notera att kvinnan kastat av sig förklädnaden (den vita dräkten) och här visar sitt rätta jag genom den helsvarta klädseln.

Jag tycker att de borde ha dragit ut mer på scenen när kvinnan trakasserar Sarah. För min del så hade spänningen knappt börjat förrän det var över (här menar jag alltså innan hon tagit sig in i huset). Snopet. Detta gjorde att jag kom av mig och kände mig lite frånvarande i kanske 20 minuter? tills poliserna gjorde sitt intåg i huset och det började ta fart igen.

På tal om poliserna: i baksätet har de en ung kille som de ska föra till häktet, men helt ologiskt så släpar ena polisen med sig killen in i huset, fastkedjad vid sig själv…hm. Ok. Ytterligare någon som kan bli mördad…

Sista halvtimmen var jag 100% med i filmen och tyckte det var fruktansvärt spännande och hemskt på samma gång. Spännande trots att man visste att personerna drog sin sista suck vid mötet med kvinnan och hemskt att se sättet de dog på. Mycket blod.

Fem scener som fastnat:

1. Öppningsscenen med lilla barnet i magen.

2. Sarah är instängd i badrummet och hackar hål i dörren för att kunna sticka ut armen för att nå handtaget från utsidan…Vem kommer då när hon är i så utsatt läge? Hjälp!

3. Den unga killen som står med ryggen mot Sarah i vardagsrummet och beter sig väldigt konstigt. Vänder sig om. O, vilken läskig varelse han förvandlats till!

4. Mot slutet när Sarah reser sig upp och konfronterar kvinnan: den beskyddande modern som reser på sig för att en gång för alla ta itu med hotet mot sitt ofödda barn. Började bra, men tyvärr så rann det ut i sanden…

4. Födelsescenen på slutet. Jäklar vilken utdragen och hemsk scen!

Stargate Atlantis

stargateA

Fem säsonger av Stargate Atlantis är till ända. Nej, det blev inte några fler säsonger, men vi får väl vara tacksamma att den inte avbröts mitt i utan fick ett avslut. Tyvärr händer det ju att tv-serier som har för låga tittarsiffror helt sonika läggs ner, utan att få göra en värdig sorti. Mycket tråkigt, i alla fall om det är någon serie man själv följer :p

Jämförelse med SG:1 då? Lite orättvist kan jag tycka att jämföra de två då SGA endast fick hälften så många avsnitt och SG:1, i mitt tycke, var som bäst mot slutet…Ingen utav dem når dock Star Trek klass, utan var mer som lite avkopplande kvällsunderhållning.

Kort info

Stargate Atlantis (2004-2009) är en kanadensisk-amerikansk science fiction-TV-serie, som är en spinoff till Stargate SG-1.

Skådespelare: Torri Higginson, Joe Flanigan, David Hewlett, Rachel Luttrell, Paul McGillion, Jason Momoa, Amanda Tapping, Jewel Staite, Robert Picardo m fl.

Efterföljaren till serien är Stargate Universe.

Väldigt kort synopsis

Serien utspelar sig i staden Atlantis, som är rasen De Gamlas förlorade stad, belägen i Pegasus-galaxen. Redan i pilotavsnittet får vi möta en ny och fruktansvärd fiende till mänskligheten, Wraith, som livnär sig på människor genom att suga livet ur dem.

Vad tyckte jag då?

Allra först vill jag bara säga att det finns en risk att jag ibland rör ihop händelser med SG:1 som jag såg parallellt med denna. Nog för att de hör ihop och har vissa bitar gemensamt… Nåväl, det jag är osäker på hoppar jag helt sonika över!

”Rising” heter första avsnittet och det passar ju mycket bra för det handlar om hur teamet, ofrivilligt, väcker liv i vilande Wraiths och serien får direkt in en mäktig fiende till mänskligheten.

Tror faktiskt att det är första gången jag blivit så positivt överraskad redan i första avsnittet. Oftast tycker jag att det krävs några avsnitt innan jag kan säga bu eller bä om serien, men här kände jag med en gång ”Wow, vad spännande! Jag vill se mer!” Fantastisk känsla. Det som triggade mig var mötet med Wratih som jag tyckte var fruktansvärt obehagliga, men samtidigt intressanta.

Tyvärr falnade den elden ganska snart och låg mest och pyrde genom hela serien utan att tända till igen. Wraiths förlorade sin magi och det började när en Wraith var på Jorden i hemligt möte med en människa och smidde planer. Helt plötsligt kändes de mer som ofarliga, utklädda människor… Avsaknaden av en farlig fiende sänkte serien ganska rejält och det blev mer en serie som behagligt bara puttrade på.

I vanlig ordning tar det några avsnitt innan man börjar lära känna karaktärerna. Inget konstigt med det, tar ju ett tag innan  skådespelaren blir varm i kläderna och och fått fram personligheten i sin karaktär (ok, visst finns det tillfällen då det aldrig sker…) och vi har fått lite bakgrund som gör att vi förstår lite bättre varför han/hon beter sig som han/hon gör.

I början leds teamet av Dr Elisabeth Weir (Torri Higginson) som jag tycker är ok, fungerar bra men sticker inte ut i mängden. Gillade inte hennes återuppståndelse från de döda, funkade inte så bra tycker jag. Senare ersätts hon av Samantha Carter (Amanda Tapping) som vi lärde känna i SG:1. Lite märkligt att se henne i en chefsposition, passar inte riktigt. Hennes karaktär ska ju vara den som ser lösningar på omöjliga problem, tar själv hand om tankearbetet och utför sina idéer själv. Här är hon enbart chef, dock sköter hon ju den uppgiften bra, men jag saknar den gamla Sam som hade gett McKay lite konkurrens. Efter henne togs jobbet över av Richard Woolsey (Robert Picardo – min älskade doktor från Star Trek Voyager!). Picardo gör ett bra jobb och här är en karaktär som verkligen utvecklas under seriens gång!

John Sheppard (Joe Flanigan) är en variant på Jack O´Neill (SG:1), pilot, bryter gärna en order och är lika klämkäck som O´Neill. Jag gillar John, men tycker det hade varit önskvärt om de ej kopierat O´Neill rakt av. Tyvärr så utvecklas inte karaktären nämnvärt. Roligast att se hans agerande ihop med McKay och deras utbyte av repliker :)

Dr Rodney McKay då (David Hewlett)? Måste erkänna att i början var han som en blödande hemorrojd: ”Ta bort karln”, skrek jag i mitt stilla sinne. ”Han är bara för mycket, jag orkar inte!” Men för varje säsong så vande jag mig mer och mer vid honom och tyckte han var helt ok. Mindre påfrestande. Underhållande med hans syn på sig själv: han är bara bäst. Punkt. Lite befriande faktiskt att se då den attityden ofta är förkastlig (framförallt i verkligheten): Jantes lag, ni vet: Du ska inte tro att du är något. Eller hur det nu lyder. Ok, en liten dos ödmjukhet emellanåt hade kanske inte skadat…ha ha.

Teyla (Rachel Luttrell) inser jag mot slutet att jag inte riktigt har fått kläm på. Ibland är hon bra och ibland…mindre bra.  Mycket beror nog på skådespelerskan som gör en ganska slätstruken insats i kombination med tam personregi/manus.

Jätten Ronon Dex (Jason Momoa) gillar jag trots att hans karaktär inte heller den får utvecklas. Verkar vara ett genomgående tema här? Rolig scen när Woolsey försöker få honom att rapportera efter varje uppdrag – lycka till säger jag bara :D Mindre lyckat mot slutet när de helt plötsligt kastar in i manuset att Ronan går och trånar efter doktorn?!? Hallå, var kom det ifrån? Klantigt.

Dr Carson Beckett (Paul McGillion) tyckte jag de kunde plockat bort helt. Totalt ointressant karaktär, tråkigt agerande och en stor besvikelse att han kom tillbaka i slutet på serien när vi äntligen blivit av med honom…

Lt Aiden Ford (Rainbow Francks) tyckte jag var ok i början, men när han sen blev förändrad…Uselt, uselt. Karaktären och skådespeleriet (eller avsaknad av det senare?) fungerade inte alls. Big mistake.

Avsnitt som fastnat (förutom ”Rising”):

Whispers (S5.07)

Avsnittet börjar med två personer som är ute i skogen. Det är dimma. Plötsligt hör det ett ljud och går mot det för att undersöka. En skepnad börjar framträda i dimman. Sakta närmar vi oss skepnaden bakifrån. Den ena mannen lägger sin hand på skepnadens axel som då vänder sig om! iiiiiiiiiiiii

Gillar verkligen det här avsnittet som känns som en ruggig mini-rysar-film. Obehagliga figurer som smyger omkring i dimman och extra roligt med ett kvinnligt team för ovanlighetens skull. Favoriten är Captain Alicia Vega (Leela Savasta) som är mycket bra.

Vegas (S5.19)

I en alternativ verklighet är Shepherd en polis som letar efter en seriemördare som visar sig vara en wraith, strandsatt på Jorden. Handlingen är bra och det är lite kul att se dem i andra roller, t ex McKay som är riktigt normal i denna verklighet :) När avsnittet satte igång hajade jag till: vänta nu, är det CSI jag kollar på eller vad? Något förbryllad. Sen förstod jag att de avsiktligt gjorde ett avsnitt på CSI manér vilket de lyckades riktigt bra med (ja, bortsett från vissa missar med kameran som inte riktigt hängde med…). Tyckte de fick ihop det riktigt bra: börjar med renodlad CSI stil som sedan sakta vävs in i Stargate-världen.

Som ett stort fan av Star Trek så är jag barnsligt förtjust i flirtandet med nämnda serie: repliker och gästskådespelare (Robert Picardo, Connor Trinneer, Colm Meaney, Nicole de Boer) – underbart!

Som följande replikskifte från avsnittet ”Vegas”:

McKay: ”Yes, he probably got a job as a Klingon at Star Trek: The Experience.”

Mr Woolsey: ”That shut down.”

Zelenka: ”Really? Damn. I wanted to see that.”

King of the Ants

Betyg: **

Regi: Stuart Gordon

Skådespelare: Chris McKenna, Kari Wuhrer, George Wendt

År: 2003

Genre: Skräck/Thriller

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0328031/

Sett: DVD 18/10

Den unge målaren Sean känner sig misslyckad, har inga fasta relationer och förstår inte meningen med livet. Under ett jobb möter han Duke som introducerar honom för sin chef som vill anlita Sean för att röja undan en person. Sean accepterar det mot ett högt pris och saker och ting börjar hända.

Detta hade kunnat bli en riktigt bra film, men den svaga karaktärsbeskrivningen och ett manus som gott kunde finputsats lite, gjorde att det bara blev en hyfsat ok film.

Scenerna där Sean är fängslad i skjulet och genomgår fruktansvärd tortyr är – låter hemskt – den stora behållningen i filmen. Grymt agerande och otäcka händelser som gör att man sitter och vrider sig i soffan och verkligen känner med karaktären.

Tyvärr är det enda gången som jag får kontakt med Sean, sitter mest och funderar vad som ligger bakom att han, utan tvekan eller funderingar, gick med på att agera lönnmördare då han gav intryck av att vara en ”vanlig” människa. Var ju inte direkt ett kontorsjobb han blev erbjuden! Detta var tillräckligt störande för mig så det följde med filmen igenom, till dess nackdel.

Intrycket av en vanlig människa förstärktes genom sättet de filmat på: inga märkvärdiga ljussättningar eller kameravinklar, utan det såg ut som den vanliga, bleka vardagen.

Frontière(s)

67079

Betyg: ****

Regi: Xavier Gens

Skådespelare: Karina Testa, Samuel Le Bihan, Estelle Lefébure, Aurélien Wiik, David Saracino

År: 2007

Genre: Skräck

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0814685/

Sett: Blu-ray 11/10

Paris står i lågor efter att ett extremistparti vunnit valet. Ett gäng unga förbrytare kommer över en stor summa pengar och flyr norrut mot Amsterdam. Långt ute på landet tar de in på ett motell som drivs av en märklig skara individer…

Jag gillar inte riktigt filmer som bara frossar i blod utan att ha något att säga, men den här filmen blev en positiv överraskning. Javisst frossas det i blod, men den är så mycket mer. Riktigt obehagligt att lära känna den galna familjen som styrs hårt av en fader som är starkt påverkad av nazism.

Några starka scener som den när Yas lyckas ta sig ut ur cellen där Alex och hon blev fastkedjade och sedan den gripande scenen när Yas sitter framför spegeln och ”lilla” Eva klipper hennes hår. Den sistnämnda tycker jag var fruktansvärt gripande och sorglig. Klaustrofobisk scen á la The Descent när Tom och Farid kryper i ett väldigt trångt rör – burr.

Visst finns det mycket i filmen som man sett förut och stundom scener som är föga överraskande (och emellanåt lite väl skrikiga), men ändå så tycker jag att Xavier Gens lyckas få till det bra med en film som rullar på i stadigt tempo (endast några mindre mjuka inbromsningar) och skådespelare som levererar det de ska.

Stargate SG:1

sg-1

10 säsonger + en film senare…

Mitt intryck av denna serie? Hm… Från början var jag väl egentligen inte så värst intresserad av den, men då alla Star Trek serier var avklarade kände jag mig sugen på att se en ny serie och då föll valet på Stargate – SG:1 och Atlantis.

Min vän Georgia rekommenderade att jag börjar med SG:1 för att sedan gå över till Atlantis då de går hand-i-hand vad gäller handlingen emellanåt. Kruxet var bara att boxarna precis började att släppas en åt gången och jag har väl aldrig direkt varit känd för tålamod i vissa situationer :D

Så det blev till att hoppa mellan dessa båda serier i samma takt som de släpptes… Sorry, Georgia! Funkade ju bra… Dock blev det ju en viss uppstartssträcka när ena säsongen var avklarad på den ena och så gick jag vidare med den andra seriens säsong…Gällde att ställa om sig (ska väl erkänna att jag ibland blandade ihop handligen – ha ha)

Sammanfattningen:

De första 8 avsnitten undrade jag vad jag gett mig in i – jag vet att det brukar ta ett tag innan en ny serie sätter sig, men 8 avsnitt? Satt och gäspade mig igenom dessa avsnitt som var halvdant genomförda med dåligt skådespel av samtliga och undrade om jag verkligen skulle fortsätta köpa dvd-boxarna… (inte ofta jag tvekar :)

Efter de stapplande avsnitten så började det ta sig en aning, eller om det var jag som vande mig? Svårt att svara på.

Lagom underhållning att se då inget annat lockar och särskilt på vardagarna då det är lagom med 40 min avsnitt så att man hinner med annat emellan.

Lite slarvigt genomförd lite då och då, t ex ibland poängterar de hur viktigt det är att uttala Goa’uld korrekt, för att i nästa avsnitt strunta i det, i ett avsnitt var det något om att vapnen ej fungerade för att i nästa scen gå loss med dem…

Karaktärerna var väl ok, men inte mer. Jack O’Neill (Richard Dean Anderson) kändes påfrestande (och föga trovärdig som militär) tills säsongen då han försvann mer och mer och jag kom på mig att sakna honom :D

Teal’c (Christopher Judge)  kändes ok som en person med integritet, stolthet och lojalitet. Dock tycker jag han gjorde en djupdykning mot slutet då karaktären blev mer som en ”människa”, naturligtvis ska karaktärer utvecklas men här tog de det för långt vilket innebar att hela hans personlighet suddades ut. Tycker även att avsnitt som handlade övervägande om jaffas var lite smått tråkigt (samma sak hela tiden: jaffa ska stå upp mot de som vill bestämma över dem, lojalitet mot varandra, de egna som går emot dem…bla bla).

Samantha Carter (Amanda Tapping) hade några intressanta ögonblick då vi fick lära känna henne som person, utanför Stargate Command. Mycket bra! Annars var det väl mer det klassiska med genier som alltid har så piffiga lösningar på problemen, finns i Star Trek (t ex La Forge) och även Atlantis (MacKay). Intet nytt på den fronten, och kan bli lite tjatigt ibland.

Daniel Jackson (Michael Shanks) var lite blek i början med sin jakt efter den försvunna hustrun, men tog sig sen när serien rullade på. Kom på mig att känna att karaktären kändes som en gammal vän (han försvann ju ett tag för att sedan komma tillbaka). Fastnar lite i samma fälla som genierna – språk som ingen kan tyda då kommer Jackson insvepande och översätter!

Synd att general Hammond (Don S. Davis) gjorde sin sorti från Stargate Command för jag tyckte han var en lugn och trygg ledare. Hank Landry (Beau Bridges) som tog över var nära på ett skämt: Beau hanterade karaktären på ett sätt som inte kändes trovärdigt eller var det personregin som ställde till det? Kanske både och.

Doktor Janet Fraiser (Teryl Rothery) tycker jag var som en blödande hemorrojd och ingen blev gladare än jag när karaktären gick och dog! Totalt ointressant och blekt skådespel (stod mest med stora ögon och försökte se viktig ut).

Jag gillade verkligen Jonas Quinn (Corin Nemec) som tog över rollen som arkeolog iom dr. Jacksons sorti och tyckte det var tråkigt att han försvann senare. Han kändes som en frisk fläkt som förde in lite energi i serien som bara tuffade på.

Cameron Mitchell (Ben Browder) som tog över teamet efter O’Neill tyckte jag om i början, men sen kändes han mer som en kopia av sin företrädare. Samma klämkäcka attityd och kommentarer.

Däremot Vala Mal Doran (Claudia Black) som var med i några avsnitt för att sedan få en permanent plats i teamet var ett otroligt lyft för serien! Härlig karaktär och utmärkt skådespel – gillade henne skarpt!

Vad gäller handlingen så gjorde jag mitt bästa för att blunda över amerikanernas dominans och deras ovilja att dela med sig av sin Stargate (är ju faktiskt en amerikansk serie så man får väl ha lite överseende med det, inget ovanligt i deras filmer/serier).

Sen kan jag tycka att det är lite si och så med deras militanta intåg i andra världar och deras attityd ibland att det är de som bestämmer.

Jag har inga speciella avsnitt som jag kommer på nu som fastnat i minnet direkt, förutom sista säsongen som är en favorit tack vare det briljanta draget att föra in Vala in i serien permanent. Riktigt kul att se avsnitten med henne som var roliga, underhållande och hur hon växte för varje scen och vi lärde känna henne.

Sista avsnittet var inget avslutande, dock så gjordes ju filmen The Ark of Truth som fick knyta ihop trådarna.

Har kvar att se filmerna Children of the Gods (pilotavsnittet) och Continuum.

Mer om Stargate SG:1